Na Chate pri Zelenom plese obnovili malú vodnú elektráreň

28.06.2012 Poprad

Poprad 28. júna 2012 – Na Chate pri Zelenom plese obnovili malú vodnú elektráreň (MVE). Tatranská chata ešte počas minulého roku fungovala iba vďaka dieselovému generátoru, počas začínajúcej letnej sezóny však už môže znova vyrábať aj čistú elektrinu. Projekt revitalizácie MVE navrhla a vo voľnom čase vlastnoručne zrealizovala skupina zamestnancov spoločnosti Slovenské elektrárne, člen skupiny ENEL.
Obnovená MVE umožňuje podstatné zníženie používania dieselagregátov. Hydrologické pomery na chate dovoľujú vyrobiť v priebehu jedného roka elektrinu v množstve 9,5 MWh, čo umožňuje ročne usporiť tony emisií oxidu uhličitého. Jednokilowattová vodná elektráreň na chate zabezpečuje dobíjanie akumulátorových batérií na najnutnejšie pokrytie spotreby elektriny počas dňa. Obmedzenie používania generátora znižuje hlučnosť, čím vzrastá komfort pre personál aj pre turistov. Zvýšenie spoľahlivosti napájania stanice mobilného operátora zase zlepšuje dostupnosť a kvalitu signálu, čo môže v kritických situáciách doslova zachraňovať ľudské životy.
„Hodnota vkladu, práce a know-how dobrovoľníkov v tomto prípade nepochybne prevýšila hodnotu finančných prostriedkov na nákup materiálu. Teda, hoci z hľadiska výšky investovanej sumy patrí tento projekt medzi najmenšie, z hľadiska posolstva určite medzi najhodnotnejšie,“ konštatoval riaditeľ Komunikácie a vzťahov s verejnosťou Slovenských elektrární Michele Bologna.
MVE bola obnovená vďaka projektu ekologizácie vysokohorských chát, ktorý elektrárne odštartovali v roku 2009 v rámci Energie pre prírodu, jednej z aktivít podnikového programu spoločenskej zodpovednosti s názvom Energia pre krajinu. Chata pri Zelenom Plese je treťou horskou chatou, ktorá vďaka ekoprojektu po väčšinu roka vyrába zelenú energiu. Elektrinu z obnoviteľných zdrojov získali aj Téryho chata a Zbojnícka chata, ktoré vymenili deiselagregáty za fotovoltaické panely. Práce na Chate pri Zelenom plese budú pokračovať výrobou a inštaláciou jednotky s vyšším výkonom, ktorá umožní využitie nárazových zvýšených prietokov počas jarného topenia snehu. Na pláne je tiež výmena dieselagregátu staršej konštrukcie za moderný ekologický typ. Dieselový generátor chata používa v období zamŕzania hladiny a na krátkodobé napájanie najsilnejších spotrebičov.
 
 
 

Vyberte región